L’àrea protegida del Puig de la Victòria, amb una extensió de 1.198 hectàrees, és un bell espai natural en forma de península que separa la Badia de Pollença i la Badia d’Alcúdia.

Està culminada per un conjunt d’elevacions com: el Puig de la Victòria (445 m.), El Puig des Romaní (387 m.), La Penya Rotja (354 m.) i Sa Talaia Vella (349 m.).

La costa és rocosa i en gran part està formada per penya-segats; a la part de la Badia de Pollença es poden trobar algunes platges petites com la de s’Illot, tranquil·la i amb zona de berenador, i cap a la Badia d’Alcúdia hi ha el Coll Baix, una bella platja de còdols rodats.

Els valors naturals de la zona són molt destacables ja que hi ha espècies de flora i fauna amb comunitats animals de tot tipus, des de les de ribera marina a les de muntanya.

Àrea natural de La Victòria, Mallorca

Hi predomina la vegetació de magnífics pinars, garrigues i un sotabosc d’ullastres. Abunden el xiprer, el romaní i el margalló, l’única palmera d’origen europeu.

A la costa es poden observar aus marines com la gavina i el corb marí. Una de les espècies més amenaçades de la nostra fauna, l’Águila Pescadora (Pandion haliaetus) nidifica en aquesta zona. També s’observen diferents espècies de falcons i nombroses aus típiques dels pinars i garrigues.

La Penya Roja constitueix una fortalesa natural gairebé inexpugnable, està a uns 440 metres d’altura i rep aquest nom pel seu color ocre-vermellós. Aquí s’emplaçava una torre construïda el 1603, que va ser abandonada i substituïda per Sa Talaia d’Alcúdia, la més alta de Mallorca.

A uns 7 km d’Alcúdia i abans d’arribar a la Penya Roja o “penya del Migdia”, situada a la península de Cap des Pinar es localitza l’Ermita de La nostra Senyora de la Victòria que va ser restaurada al segle XVII.

Àrea natural de La Victòria, Mallorca