Cales de Santanyí, Cala Figuera. Cicloturisme MallorcaDistància aproximada: 40 km. Durada aproximada: 4 hores. Sortida i arribada Santanyí. Tipus de bicicleta: Carretera, híbrida, MTB. Si és de passeig, és recomanable que no sigui molt pesada pels trams d’escales o passos a peu on caldrà empènyer.

 

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Cicloturisme Mallorca

La idea d’aquesta ruta és recórrer les cales de Santanyí, sempre estant el més a prop de la mar, aprofitant els passos de vianants o escales, que ens eviten haver de retrocedir pel camí recorregut per visitar les diferents cales. Hi haurà, per tant, que caminar per passos de vianants com per les platges. Moltes de les cales o llocs que visitarem tenen serveis de tot tipus. Hi ha hotels i cafeteries en algunes d’elles, de manera que ens podrem abastir d’aigua o aliments sense cap problema. A l’estiu és obligat un bany en alguna de les cales visitades.

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme Mallorca

RUTA: Cales de Santanyí
Sortim des de Santanyí per la MA-610. A la rotonda girem en direcció a Cala Llombards (km 6). Travessant la platja sortirem per una escala estreta, és el tram de vianants més dur, però es pot fer amb tranquil·litat.
Deixem les nostres bicicletes en aquesta zona i podrem baixar a peu fins al mirador del Pontàs, on tindrem unes vistes espectaculars sobre aquest monument natural.

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme MallorcaTornem pel mateix lloc, girem a l’esquerra per la costa d’en Nofre, arribem a la platja i sortirem per la costa dels Etics que ens condueix fins a Cala Santanyí (km. 10). Sortim pel carrer de Sa Costa dels Etics i girem a la dreta en el camí de la Talaia Vella. Ens podem desviar a la dreta pel carrer de la Pedrassa i arribar fins a la Torre Nova, des d’on podrem tenir una altra perspectiva des Pontàs (km. 12,5). Tornem al Camí de la Talaia Vella i seguirem fins Cala Figuera (km 15). Arribarem fins al Caló d’en Busques a través d’un pas de vianants al costat de les barraques dels pescadors. Des del Caló d’en Busques, sortim per un tram en mal estat i fort pendent (uns 300m.) Que després suavitza i arribem a l’encreuament amb el camí de s’Eriçó, on girem a la dreta.

Seguirem recte cap a la platja de S’Amarador, endinsant-nos al Parc Natural de Mondragó (hi ha una barrera que impedeix el pas a vehicles de motor).

Baixem fins a la platja, que travessem a peu i arribem a un camí de vianants que ens porta fins s’Estany de Sa Font de n’Alís, (km 17) d’on sortim en direcció a Porto Petro, deixant a la dreta la cala de la Barca Trencada i la Punta de sa Torre i el Caló de Sa Torre que, opcionalment, podem visitar.

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme Mallorca

Arribem a Porto Petro (km 24), on podem accedir a les dues parts del port, bé pel passeig marítim o bé, com es mostra a la ruta, tornant fins a la rotonda anterior i, per la MA – 717, dirigir-nos cap a Cala d’Or (km 26) on podrem visitar el centre i les cales d’aquella zona (Cala Egos, Es Fortí, Cala Ferrera).
Des de Cala d’Or ens dirigim per la MA – 717 cap a S’Alqueria Blanca (km 33) i des d’allà tornam fins a Santanyí.
És possible tornar pel mateix camí d’anada, el que ens permetria observar els mateixos llocs amb una altra perspectiva i il·luminació diferent, però això allargaria bastant la durada de l’excursió.

Cala Figuera
Situat al sud-est de Mallorca al municipi de Santanyí, és un típic port de pescadors que ofereix un entorn ecològic privilegiat, on el visitant pot relaxar-se i gaudir de nombrosos encants naturals d’enorme bellesa paisatgística.
Resulta molt agradable passejar a la vora del port, seguint les diminutes cales del seu interior. El passeig està flanquejat per cases d’estiueig i petites construccions típiques, els escars, que s’usen per guardar embarcacions, xarxes i altres eines de pesca.

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme Mallorca. Llaut

Els restaurants de la zona, molts d’ells situats en el propi port, atorguen gran importància als productes mallorquins. És possible consumir el peix acabat de portar de la mar per la flota pesquera, composta de barques de “bou”, petites barques i llaüts. La descàrrega del peix és un bell espectacle (de dilluns a divendres, aproximadament a les 16-17h), perfecte per fer fotografies d’un art tradicional, que lentament va caient en desús.

Cala Figuera és un lloc encantador, amb un entorn molt cuidat. Es tracta d’un dels ports naturals més protegits de les Illes Balears, estret i de considerable longitud. La bocana del mateix fa un centenar de metres, estrenyent immediatament fins a la meitat d’aquesta amplada. A més de l’activitat pesquera, alberga una flota recreativa.

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme Mallorca. GPS, TRACK

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme Mallorca

Cala Figuera, Mallorca

Cales de Santanyí, Cala Figuera. Es Pontás. Cicloturisme Mallorca