Valldemossa forma part de la vall de la Serra de Tramuntana, ple d’oliveres i ametllers. És rica en manantials i està envoltada d’una abundant i frondosa vegetació.

Ofereixen un encant especial els seus carrers empinats i estrets. Es conserva al poble la casa natal de Santa Catalina Thomàs.

Valldemossa és una població lligada a La Cartoixa, monestir que data originalment del segle XIV.

Al voltant de l’any 1300, el rei Jaume II es va construir un petit palau que posteriorment va regalar al seu fill el rei Sancho, i que al seu torn al poc temps va donar als monjos cartoixans perquè s’establissin en ell.

Adossat al palau, es va alçar la Cartoixa, conservant avui dia les dues construccions, encara que amb successives reformes fetes en el transcurs d’aquests segles.

A més dels il·lustres hostes que van ser Chopín i George Sand, a la Cartoixa van passar temporades personatges de la talla de Rubén Darío, Jovellanos, Santiago Rusiñol i molts altres.

Ara resideixen a Valldemossa pintors i artistes de renom.

A 5 km d’aquesta localitat està Miramar, antiga residència de l’Arxiduc Luis Salvador d’Austria. El Monestir de Miramar va ser fundat el 1276 per Jaume II, a petició de Ramon Llull, per acollir un col·legi de missioners dedicat a l’ensenyament de l’àrab i altres llengües orientals.

Miramar és famós perquè hi va instal·lar Nicolau de Calafat la primera impremta que hi va haver a l’illa.

Valldemossa, Mallorca. Llocs amb encant.

Valldemossa realment és un poble amb encant, que ha sabut conservar l’estil i el gust dels llocs de fa segles.

Algunes de les cases mantenen en la seva façana l’any de la seva construcció, també hi ha alguna façana antiga rematada amb símbols maçònics, senyal que Valldemossa porta segles sent la retirada d’artistes i il·lustrats.

Coca de patata
Recomanem cercar un forn i provar unes “coques de patata”. Són uns brioixos empolvorats de sucre, que estan absolutament deliciosos, per llepar-se els dits. No hi ha res més plaent en aquesta època de l’any, de seure en una de les tantes terrasses de Valldemossa i prendre un aperitiu amb el menjar diví d’aquesta terra, la coca de patata.

Valldemossa, Mallorca. Forn coca de patata.