Banyalbufar

Banyalbufar, municipi situat en el sud-oest de la Serra de Tramuntana entre els termes d’Estellencs, Esporles i Valldemossa, té una població aproximada de 500 persones i el seu paisatge es caracteritza per  les muntanyes que li envolten i les espectaculars marjades dedicades al cultiu i la seva escarpada costa que va del Racó de s’Algar al Port des Canonge.

Banyalbufar

 

Història

Els  orígens  de  Banyalbufar  es troben en la alquería que va néixer en el segle X amb el nom de Banyalbahar,  topònim  musulmà  que significa “construït al costat de la mar”.

Després de la conquesta de Mallorca, la vila va ser atribuïda a Gilabert de Cruïlles i Ramón Sa Clusa,  nobles  que  van  participar en l’any 1.229 en l’expedició militar de Jaume I. A l’any 1.392 s’implanta un règim senyorial: la Baronía de Banyalbufar,  on  el  senyor  de  la Baronía  tenia  jurisdicció  civil  i criminal  sobre  tots  els  habitants del poble.

Tradicionalment dedicat a la ramaderia, a la pesca i a l’agricultura, on va destacar per la producció de tomàtigues de ramallet i del vi de Malvasía,  avui  en  procés  de  recuperació, Banyalbufar s’ha convertit en un poble turístic sense perdre el seu singular encant.

 

BanyalbufarRuta cultural

De les moltes excursions que es poden realitzar a la zona, la més coneguda  i  recomanable per a tots els públics és la que va des del poble de Banyalbufar al Port des Canonge seguint l’antic cami anomenat la “Volta des General”.

Entre els llocs d’interès cultural destaquen  la  torre  Des  Verger  o talaia de ses Ànimes, que està restaurada per complet, i que és una antiga  torre  de  defensa  que  servia per a avisar de la arribada de corsaris, situada sobre un barranc als afores del poble en direcció a Estellencs, des d’on es contempla una impressionant vista de la costa, també destaca l’antic palau de “Sa Baronía” amb un pati interior i una torre de defensa del segle XVII.