Amb vista a harmonitzar plats gastronòmics amb vins, el pentacampió d’Espanya de sommeliers, Javier Gila, ens explica quin tipus de vi són els que millor harmonitzen ..
Amb quin vi harmonitzen els aperitius?
Vi blanc sec, escumós, negres joves.
Amb quin vi harmonitza el marisc?
Fins, camamilles, blancs joves.
Amb quin vi harmonitza el peix?
Llenguado i rèmol, blancs fruiters. Salmó, bonic, tonyina, bacallà, negres joves. Fumats amb Chardonnay, rosat i negre jove. El pop és molt versàtil.
Amb quin vi harmonitzen els arrossos i pastes?
Quan apareixen verdures, rosats o negres lleugers, i en arrossos o pastes marineres, blancs aromàtics.
Pasta fresca, un blanc jove.
Paelles, des de blancs estructurats fins a negres de mitja criança.
Amb quins vins harmonitzen els embotits i patés?
La majoria dels embotits amb negres de criança.
Patés amb negres estructurats.
Amb quins vins harmonitzen les aus?
Si la guarnició és simple un negre lleuger, si és més rotunda, un vi més estructurat.
Amb quins vins harmonitzen les carns blanques, carns, vermelles i la caça?
La vedella rostida des de vins blancs potents a negres.
Salses de nata, blancs corporis i secs.
Salses fosques, negres suaus però intensos.
El porc, negres joves.
Els estofats de carn recomano els negres.
Graella o rostits, vi lleuger amb certa criança.
Be rostit, els negres.
Caça major, precisa negres criança amb cos.
Conill i llebre, negres mediterranis.
Gaudeix i beu amb moderació, bon profit!