Raixa, Hermosos jardins i una espectacular mansió ens esperen.

La possessió de Raixa està situada al peu de la Serra de Tramuntana i des d’allà la vista abarca tot el Pla de Mallorca.

El Consell Insular, de qui depèn la finca, ha realitzat el 2018 una restauració de la casa senyorial, els jardins, la tafona i altres dependències, dins del seu programa de protecció del patrimoni cultural, històric i paisatgístic a Mallorca.

Raixa, Hermosos jardins i una espectacular mansió ens esperen
Passejant per les sales, apuntant-nos al seu espectacular safareig (el major safareig de Mallorca, amb 83 metres de llarg i 7 de profunditat) o descansant en els seus jardins podem experimentar l’ambient d’exquisit benestar que va aconseguir el seu propietari més il·lustre, el cardenal Antoni Despuig i Dameto, qui va encarregar una reforma inspirada en les viles toscanes i va dissenyar uns jardins ajudat pels naturalistes del Jardí Botànic de Madrid.

Raixa, Hermosos jardins i una espectacular mansió ens esperenLa visita a Raixa és molt apropiada per a realitzar-la amb nens perquè no resulta massa llarga i hi ha multitud de racons i històries interessants que descobrir en la possessió.

Així, la ingènua pintura de Sant Antoni a la tafona, els mecanismes del molí hidràulic, els lleons mandrosos de l’escalinata neoclàssica coronada pel déu Apol·lo o els colorits vidres del pavelló d’estil neoàrab.

Tampoc queda decebuda la imaginació més novel·lesca en conèixer algun episodi de la història de Raixa. Com que en ella van donar recer en 1619 als assassins de Jaume Joan Berga, jutge de la Reial Audiència, mort a mans del clan de la noblesa Canamunt en el marc de les seves sagnants disputes amb els nobles de Canavall.

També va tenir Raixa els seus moments piadosos, amb la beata Santa Catalina Tomàs ocupant una alcova al costat de la capella, mentre va formar part del servei dels Safortesa-Tagamanent.

La capella alberga un retaule d’estil barroc on al seu dintell apareix l’escut dels Despuig i està situada al costat la supèrbia clastra, darrera parada del nostre recorregut.

Raixa, Hermosos jardins i una espectacular mansió ens esperen

Finca Raixa. Carretera Ma-11 Palma-Sóller, km 12.2. Bunyola
Entrada gratuita
Horaris: dimarts i dissabtes, de 10:00 a 15:00 h.
Visites guiades per a grups: visitesraixa@conselldemallorca.net
www.raixa.net – T: 971 237 636