Els embassaments de Cúber i del Gorg Blau estan situats a la vall d’Almallutx, a la Serra de Tramuntana, i constitueixen una important font de proveïment per a Palma.
Es van construir a principis dels anys 70 per tal de crear un reservori d’aigua per a la capital balear, especialment útil en les èpoques de sequera habituals en el clima mediterrani.
Els embassaments de Cúber i Gorg Blau al peu del Puig Major
Per arribar als embassaments prenem la carretera que uneix Sóller i el Monestir de Lluc. aquesta ruta corre enmig d’un bonic bosc de pins i alzines, amb les roques grises de la Tramuntana com a teló de fons.
A la part alta de la carretera, abans de creuar el túnel de Monnàbar, trobem un mirador des d’on podem contemplar una espectacular vista de la vall de Sóller.
Un cop creuat el túnel, passarem al costat d’una base militar de l’Exèrcit de l’Aire després de la qual arribem al primer embassament, i de menor grandària: Cúber.
En qualsevol cas, la capacitat de l’embassament de Cúber és de gairebé cinc milions de metres cúbics. Com es troba a cota més alta que el Gorg Blau, té un canal pel qual transvasa aigua a aquest últim.
Si alcem la vista, veurem el Puig Major amb el seu cim cobert per un radar que serveix per al control aeri de la Mediterrània occidental.
L’accés al Puig Major està restringit des de 1959, època en què es va crear un esquadró nord-americà de vigilància aèria a la muntanya més alta de les Balears.
Seguint la carretera en direcció a Lluc, arribem immediatament a l’embassament del Gorg Blau, amb una capacitat màxima de 7.34 hectòmetres cúbics. Aquest embassament es nodreix dels torrents Gorg Blau i Almadrà. Una zona recreativa i de descans ens permet accedir fàcilment fins a la riba del mateix.
Nombroses excursions parteixen de Cúber i el Gorg Blau, totes clarament traçables gràcies a cartells indicatius en fusta.
Durant l’hivern, molt sovint les muntanyes que envolten aquests embassaments es cobreixen de neu, mostrant un preciós paisatge i recordant-nos que a Mallorca també fa fred.