Plaza-de-la-Reina-Palma-de-Mallorca-1La Plaça de la Reina es troba al final del Born, al costat de la costa de Conquistador i les escales de la Costa de la Seu (abans anomenada Costa de n’Adarró). Té una font central rodona i un bonic jardí amb flors i bellaombres de grans dimensions.

Plaza-de-la-Reina-Palma-de-Mallorca-2

 

Ha canviat poc al llarg dels anys. No sempre les reformes i millores de les ciutats tenen un bon resultat. En ocasions, en voler deixar tot impol·lut, les coses perden caràcter, no ha estat així amb la Plaça de la Reina: manté el seu sabor.

 

És un espai perfectament urbanitzat des que en 1863 van construir una glorieta, dissenyada per l’arquitecte Antoni Sureda, en el lloc que va ocupar el Convent de San Francisco de Paula (enderrocat el 1837). La glorieta incloïa un jardí, de l’arquitecte Josep Frontera, i al centre hi havia un brollador amb un petit estany.

Al setembre de 1860 es va construir un monument commemoratiu de la visita de la reina Isabel II a Palma. Vuit anys després va ser destruït, quan es va saber que la família reial havia fugit a França, a causa de la Revolució de setembre de 1868.

Plaza-de-la-Reina-Palma-de-Mallorca-3

 

En el jardinet del lateral de la plaça veiem un monument al poeta Joan Alcover, que data de 1928. És un racó ombrívol, preciós i acollidor. Sortidors decorats amb grotescos aporten un ambient misteriós. Corona el monument “La Serra”, figura de bronze creada per Esteve Monegal, en referència al poema de Joan Alcover.

 

La Plaça de la Reina està envoltada d’edificis molt interessants i representatius de l’arquitectura palmesana.

Crida especialment l’atenció l’edifici color siena a la cantonada del Born, amb els seus hivernacles i baranes de ferro treballat. Molt a prop hi ha l’Oficina de Turisme del Consell de Mallorca.

Plaza-de-la-Reina-Palma-de-Mallorca-4
Aquest agradable racó de la ciutat de Palma de Mallorca sembla màgic o, simplement, es tracta d’una plaça ben ideada, amb l’alegria de les fonts i l’agradable ombra dels bellaombres.

 

La Plaça de la Reina-Palma de Mallorca-6

Palma de Mallorca: La Plaça de la Reina