Panades mallorquines

Aquestes panades són típiques de Setmana Santa, aquí a Mallorca i Balears. Les nostres àvies les feien abans dels dies de festa i així tenien el sopar fet per a unes quantes nits. Si es fan de grandària més petita serveixen per a un buffet.

Panades mallorquines

Dificultat: Mitja

Temps de preparació: 1 hora

Temps de cocció: 1 hora

Ingredients per a 20 panades mitjanes:
• 1 kg de farina
• 120 grs de mantega de porc (o margarina)
• 2 tassetes d’oli d’oliva
• 1 tassa d’aigua

Per al farciment:
• 8 contracuixes de pollastre
• 500 grs de pèsols
• 1 manat de grells
• 4 culleradetes de pebre vermell
• 4 culleradetes de pebre negre
• Sal al gust
• Oli d’oliva

panades-mallorquines-3

 

Elaboració

Posar els trossos de pollastre en un bol. Tirar sal, 2 culleradetes de pebre vermell, 2 culleradetes de pebre negre i un poc d’oli per damunt i barrejar. Reservar.

Posar els pèsols en un altre bol, els grells, 2 culleradetes de pebre vermell, 2 culleradetes de pebre negre i un poc d’oli. Barrejar. Reservar.

Per a la massa:

Posar la farina en un bol, fer un forat i tirar dintre, la margarina o saïm, l’oli i l’aigua. Amassar bé la massa. Reservar.

Encendre el forn, a 170º C.

Engrasar una safata per a forn.

Fer un quadrat de paper blanc de 12 x 12 centímetres.

Damunt d’una taula o encimera de cuina posar una mica de farina (perquè la massa no s’aferri) i agafar un grapat de massa com la grandària d’un ou i amassar, formar un rodó, col·locar-ho damunt del quadrat de paper i amb el dit pulgar fer pressió enmig d’aquest rodó de massa, seguir amb els altres dits fins a aconseguir com una cistelleta. Emplenar amb un tros o dos de pollastre, omplir amb els pèsols i posar-hi un poc d’oli.

Agafar una mica més de massa de la grandària d’una nou i amb ajuda del corró, aixafar, fer un cercle i col·locar-ho damunt de la panada amb el farciment. Ajuntar les vores de la massa amb els dits i fer un zigzag amb la punta d’un ganivet o un volteig amb els dits. Col·locar en la safata.

Repetir fins a acabar amb la massa i el farciment. Fornetjar una hora més o menys.

Nota: Si es prefereix es pot usar carn de be o peix.

Panades mallorquines