Santa Catalina, MallorcaSanta Catalina és un dels llocs més dinàmics i de moda a Palma de Mallorca. Aquest barri, antany modest, reuneix un gran nombre de botigues avantguardistes, així com encantadors bars i restaurants.

El barri de Santa Catalina, Hostal Cuba. Palma de Mallorca

 

 

Està situat al costat del Passeig Marítim, creuant el pont de la Riera. Edificis d’estil modernista es barregen amb cases de dues o tres plantes, que presenten l’estil característic de balcons de ferro, persianes mallorquines i teules del centre de la ciutat, encara que a menor escala.

El barri de Santa Catalina pren el seu nom de l’Hospital fundat per Ramón Sallera en 1343. En els seus inicis va ser una zona de pas cap al port de Portopi, extramurs de la ciutat antiga, al costat de la porta de Santa Catalina o bad al-Djadid en l’època musulmana. Ja al segle XIII existia en aquesta zona una comunitat d’ermitans.

Va augmentar la seva població a partir del segle XVI, gràcies als obrers que reconstruïen la muralla; però la majoria dels seus habitants van ser sempre mariners i pescadors. A mitjan segle XIX Santa Catalina vivia una important activitat naviliera, que va tenir el seu apogeu durant la I Guerra Mundial amb la construcció de paquebots.

 

El barri de Santa Catalina, Mallorca

Possiblement, els edificis més destacables del barri de Santa Catalina són Can Pujol (carrer Pou, 24) i al bar Cuba (carrer Sant Magí, 1), ambdós construïts en 1904. Can Pujol, dels arquitectes Reynés i Jaume Alenyar, pertany al estil modernista català, reflectit en els treballs ornamentals de pedrera a la pedra arenisca de la seva façana, incloent un cartutx floral amb la data de construcció de l’edifici. També destaquen les baranes de ferro forjat en els seus balcons. L’Hostal Cuba, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), ha estat remodelat i convertit en hotel de quatre estrelles, mantenint el tradicional i conegut bar de la seva planta baixa.

mercat de Santa Catalina, Palma

 

Finalment, no cal deixar de visitar el mercat de Santa Catalina. En els seus llocs poden comprar productes tradicionals de gran qualitat o mantenir el sa costum de menjar unes tapes a mig matí en un típic bar de mercat.

El barri de Santa Catalina, Mallorca