mercados-de-abastos-palma-mallorca-4Els mercats es mantenen avui en dia com un dels punts de trobada de la vida ciutadana.
A Palma, tres mercats municipals de gran tradició constitueixen una referència obligada a la història d’aquestes superfícies comercials: els de l’Olivar, Pere Garau i Santa Catalina.

mercat de Santa Catalina, Palma

Els millors productes de temporada -carn, peix, fruita i vegetals frescos- però també tendes de regal, bars, tendes de roba i degustacions conformen l’oferta actual dels mercats municipals, que atrauen un públic exigent que prima la qualitat i l’origen insular dels productes sobre altres aspectes com el seu preu.

L’origen dels mercats i les places de mercat es remunta a l’economia de subsistència pròpia de l’edat mitjana, amb venedors ambulants i pagesos dels pobles adjacents ocupant terrenys a l’aire lliure per vendre les seves mercaderies. A partir del segle XX aquest intercanvi comercial es realitza en instal·lacions cobertes que en alguns casos constitueixen autèntics exemples d’arquitectura singular, com el Mercat de la Boqueria a Barcelona.

mercat de l'Olivar, Palma

Els tres mercats de Palma de Mallorca aglutinen tots els elements que converteixen aquestes instal·lacions en punts d’interès històric i turístic. Amb més d’un centenar de llocs de venda, el mercat de l’Olivar, en ple centre comercial de la ciutat, és un dels més coneguts. Obert des de fa més de 50 anys, afegeix a la seva oferta convencional serveis de ludoteca, supermercat, tendes de roba, aparcament subterrani i una oficina municipal d’informació al consumidor. La seva última reforma data de 1997.

La plaça de Pere Garau, una de les més populoses de Palma, inaugurat el 1943. Amb un centenar llarg d’establiments de productes frescos i comerç especialitzat, tres vegades per setmana -dimarts, dijous i dissabtes- organitza un mercat exterior. En l’actualitat, el mercat de Pere Garau és l’únic mercat urbà a Palma amb exposició i venda d’animals vius.

També el mercat de Santa Catalina, a la vora del port i del passeig marítim, conserva el sabor dels mercats tradicionals mallorquins. En l’actualitat manté una cinquantena de punts de venda, entre els quals destaquen les peixateries i carnisseries. Fins a l’inici de la Guerra Civil, aquest mercat va ser freqüentat per residents estrangers establerts als barris del Terreno, Gènova i la Bonanova i encara avui és un dels que té més presència de turistes.

Els tres mercats tenen els seus propis llocs web oficials, des d’on difonen la seva oferta i es donen a conèixer al públic.

mercat de l'Olivar, Palma

mercat de Pere Garau, Palma