El “Pancuit” és una sopa d’all, és … la nostra sopa d’all.

Però a diferència del que passa amb la sopa d’all castellana, de reconeguda popularitat i aclamat prestigi culinari, el nostre Pancuit s’ha anat esvaint en l’oblit, desapareixent de les taules de les llars, fins arribar a l’actualitat convertit en un record del passat.

El Pancuit és, en la seva elaboració, d’una senzillesa extraordinària, exemple clar d’aquesta cuina pobra, d’aprofitament, que caracteritza molts dels plats de la nostra gastronomia.

Aquest plat tan humil neix de les restes del pa dur que eren sàviament aprofitades per cuinar una sopa al costat d’alguns alls, una mica de tomàtiga i aigua, a la qual s’afegia, si es disposava, un ou.

Per a reivindicar aquesta deliciosa recepta vam acudir al restaurant Joan Marc a Inca, doncs Joan, cuiner i propietari, és un dels cuiners actuals més identificats amb la cuina tradicional mallorquina.

El Pancuit que ens prepara és fidel als seus orígens, sense variacions, és el Pancuit que cuinava la seva mare, el que va menjar en la seva infància.

Gastronomia: Salvem el Pancuit, recepta mallorquina. Sopa d'all.

Recepta de pancuit de Joan Marc

Ingredients per a 4 persones:

6 alls pelats i aixafats, 1 branca de farigola, marduix o llorer, 4 tomàtigues de ramellet, 400 g. de pa dur de xeixa, 1’5 l. aigua de cisterna o mineral, 200 ml. d’oli d’oliva verge, 4 ous frescos, 5 g. de pebre vermell tap de cortí.

Elaboració:
En una paella abocar abundant oli d’oliva juntament amb una branca de farigola, mentre, posar a escalfar l’aigua. Deixar que l’oli agafi temperatura, retirar les herbes i sofregir els alls pelats fins que estiguin daurats. Treure’ls i picar en el morter. En el mateix oli amb aroma de farigola i all sofregir les tomàtigues ratllades, per immediatament afegir el pa tallat en trossos grans.

Quan el pa s’hagi begut l’oli, quan estigui ben sofregit, afegir el pebre vermell, després l’aigua bullint, donar diverses voltes i deixar coure entre 3 i 5 minuts.

És important que el pa estigui tou però que no es desfaci. Afegir els alls picats i rectificar de sal. Un cop apagat el foc incorporar els ous batuts a la sopa. Remoure tot perquè lligui abans de servir.

El Pancuit és un plat de cullera, molt apropiat per a l’hivern, que pot ser més lleuger o més espès en funció dels gustos, i que admet diferents variacions per enriquir-lo. Per exemple, hi ha la possibilitat de substituir l’aigua per brou, el pa per galetes d’oli o galetes d’Inca, i afegir diferents verdures de l’horta.

Tot i que el resultat sempre serà el mateix: una recepta econòmica, senzilla, accessible, deliciosa i mallorquina. No l’oblidis, no la ignoris, gaudeix-la. Salvem el Pancuit!

Pancuit: recepta tradicional de Mallorca. Sopa d'all.