Els orígens de la raça Ca de Bou, com en la majoria de races antigues, són un tant confusos. Si cal buscar un origen a la nostra raça, aquest ha de ser a través dels gossos de presa que van arribar a Mallorca en 1229 amb el Rei Jaume I El Conqueridor.

 

Aquests gossos eren Preses Espanyols o Alans, similars als que posteriorment es van utilitzar en la conquesta d’Amèrica. Aquests exemplars, eren portats pels Cavallers de Malta, cèlebre Ordre, la distinció dels quals denominada el ‘Lebrel Blanco’, era lliurada a aquell Cavaller que es distingia en combat. Aquests gossos, insuperables en la guarda i ferocitat, eren segurament utilitzats per obrir bretxes en els exèrcits enemics.
Una vegada conquerida Mallorca, es van establir, creuant-se entre ells i altres gossos autòctons i formant així una agrupació de gossos de presa, la utilització de la qual va ser bàsicament el treball amb el bestiar boví i la guarda de persones i propietats.

Ja des del segle XIII, el Gremi de Carnissers o Talladors, utilitzava aquests gossos com a auxiliars de d’acoradors o escorxadors, per al sacrifici dels caps de bestiar, per la seva potent subjecció i presa de la seva mandíbula.Aquesta agrupació racial, també es va utilitzar en els segles XIII, XIV i XV per a la cacera del senglar i del cérvol, que en aquella època, eren abundants a Mallorca, sent utilitzada també en els segles XV, XVI i XVII per bandolers i assaltadors de camins i pels seus perseguidors o agutzils per a la captura dels mateixos. Amb el pas dels anys, aquesta població de gossos de presa, es va haver de creuar, no sol de forma circumstancial sinó també premeditada, amb una altra agrupació racial, igual de definida que l’anterior i la tasca del qual era bàsicament la del pasturatge d’ovelles, buscant en aquests encreuaments, millorar la funcionalitat d’ambdues agrupacions, sent el seu resultat molt possiblement, l’embrió del Ca de Bou modern.

El nostre gos, ja denominat pròpiament l’esmentat Ca de Bou, pel seu caràcter valent i brau, se’l va utilitzar en espectacles taurins, lluitant amb toros, contra altres gossos i fins i tot contra feres, tals com a lleopards o óssos, sent aquestes dutes a terme a l’antiga plaça de braus (Plaza de Toros) de Palma entre 1800 i 1900 majoritàriament, encara que també es van efectuar en dates anteriors. Actualment, el nostre amic apreciat, és utilitzat en tasques de guarda i de companyia, doncs el seu excel•lent caràcter familiar, així com equilibrat, fan de el un magnífic company de nens i majors.