Pels no experts o poc iniciats en el noble deport de caminar per les muntanyes o els torrents, és bastant dur, i, segons quins trams, difícil i complicat. Hi ha que anar preparat amb els elements indispensables, especialment unes bones botes de muntanya amb la sola apropiada, que subjectin perfectament els turmells.

A més s’ha de dur roba adequada, qualque cosa per menjar i aigua (2 L.) dins la motxilla.

S’ha de començar sempre de bon matí, ja que travessar el Torrent de Pareis, sense problemes, suposa unes cinc hores de marxa. Si ha plogut recentment, el millor és oblidar-se de l’excursió o deixar-la per temps més secs. Camini segur, boti segur, avanci segur, però sempre amb precaució. El Torrent de Pareis es forma per la confluència a s’Entreforc del torrent de Lluc o Albarca i del torrent des Gorg blau, que conjuntament drenen una conca de 46,5 quilòmetres cuadrats, dels que sols 4,5 li corresponen propiament.

L’inici de l’excursió es troba ben davant del restaurant d’Escorca, al quilòmetre 25,200 de la carretera MA-10, a poc més de sis quilòmetres de Lluc. En aquest punt comença la baixada d’aproximació al Torrent de Pareis. El camí davalla ràpidament entre les Tanques d’abaix i l’alzinar. Hi veurem nombrosos rotl·los de sitja (cultura preturística mallorquina).

El tirany segueix sense problemes per dins l’alzinar fins arribar a una marcada volta cap a l’esquerra. Per la dreta s’arriba a una singular Penya foradada, apareix en escena l’impresionant xap de s’Entreforc. El camí, en descens, descriu llargues tirades amb marcats revolts per dins el Burgar, entre estepes, càrritx, ullastres i zones de lapiaz, roques punxegudes. Ja arribant al torrent de Lluc, el camí es troba molt esbaldregat. Ja dins el torrent, el camí continua pel marge esquerra, aferrat a la penya des Burgar. Fins aquí és un antic camí de ferradura de quasi tres quilòmetres. El trajecte entre Escorca i s’Entreforc es sol recorre en uns 75 minuts.

És ara quan comença el curs del Torrent de Pareis. Al costat dret, un tirany ens evita els passos difícils d’aquest primer tram fins arribar damunt sa Llosa. A partir d’aquí el pendent es suavitza i l’itinerari no presenta majors dificultats.

Més avall, al Gorg de sa Figuera, el llit es torna a complicar. Per aixó, ens haurem d’enfilar breument per un tiranyet, al marge esquerra, baix dels penya-segats del Comellar de L’Infern, que ens retonarà al Torrent, poc abans de la Cova del Romagueral, situada al marge dret. A partir d’aquí les parets se junten. Després del gorg de s’Estret la situació es va complicant i molt espécialment al pas des Grassos estrenyeu-vos, a la dreta, i al Pas de s’Estaló, a l’esquerra haurem d’anar molt en compte. Un centenar de metres mès avall hi trobarem la més famosa de les fonts del Torrent: Es Degotís.

A continuació, es troba una roca aïllada i aguda coneguda com es Frare. Pel llit del Torrent completament pla i lliure d’entrebancs arribarem a la desembocadura, després de passar per s’Estret de S’Hort i l’Olla. Per dos túnels, construïts l’any 1950, el Racó d’en Lluc, arribarem al Port de sa Calobra, punt final d’aquesta ruta.

Torrente de Pareis-Sa Calobra