mallorca-islas-malgrats-calviaLes illes Malgrats, estan compostes de dos illots, el més gran rep el nom d’Es Malgrat, amb una longitud aproximada de 2 quilòmetres i uns penya-segats de més de 60 metres d’alçària; i un altre considerablement més petit però no de menor importància, anomenat de diverses maneres pels habitants: Ses Rates, des Conills o d’Enmig, amb menys de mig quilòmetre de llarg i 30 metres d’alt.

mallorca-islas-malgrats-calvia-atardecer

Les illes es troben en el municipi de Calvià, davant de la badia de Santa Ponça. El 1984, l’ajuntament de Calvià va iniciar el procés de declaració de reserva marina de les illes Malgrats, que no va ser concedit fins a maig del 2004. Reconeixent d’aquesta manera l’alt valor ecològic i pesquer de la zona com la diversitat d’hàbitats i comunitats animals.

mallorca-islas-malgrats-calvia-sateliteLes més de 100 hectàrees d’expansió de les Malgrats són explotades tradicionalment i de forma sostenible per embarcacions professionals d’arts menors i per vaixells turístics, complint sempre la legislatura de limitacions de la direcció general de pesca i protecció de reserves naturals. A la reserva natural de les illes Malgrats coexisteixen diverses espècies diverses: meduses, aus, peixos i algues, que fan de les costes de Calvià, un lloc únic gràcies a la cura de la seva  fauna i de la seva flora. És important parlar dels camps de Posidonia oceànica, que formen grans i àmplies prades al llit marí de la reserva, o la part emergida dels illots que s’ha declarat com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) per la massificació de diverses aus, a les quals els agrada nidificar a les Malgrats on troben refugi i aliment.

mallorca-islas-malgrats-calvia-ocio

El 2007, es va aprovar l’enfonsament de la fragata balear, un vaixell de més de 133 metres d’eslora que descansa avui en dia a 400 metres de les Malgrats. Aquesta embarcació és un paradís per als amants del busseig, ja que recrea un escull artificial que potencia l’augment de la vida marina a la zona. D’aquesta forma, el vaixell protegeix, dóna refugi i alimenta les diferents espècies de peixos, igual com a les prades de Posidonia oceànica. Aquesta iniciativa d’escull artificial potenciarà i permetrà ampliar reserves adjacents, com la reserva d’El Toro, i disminuirà la pressió als esculls naturals propers.
La reserva natural de Les Malgrats és, sens dubte, un lloc únic on el visitant i el resident poden gaudir de la naturalesa en estat salvatge, amb una pesca responsable i activitats esportives com el busseig, el caiac o la vela. Per al visitant que no pugui accedir per via marítima, sempre li quedarà, l’antic mirador de la torre, que encara acull un vell canó de ferro.

mallorca-islas-malgrats-calvia-panoramica