L’Arxipèlag de Cabrera constitueix el millor exponent d’ecosistemes insulars no alterats del Mediterrani. Des de 1991, el Parc acull tota la riquesa natural d’aquest conjunt d’illes i illots calcaris:
importants colònies d’aus marines, espècies endèmiques i un dels fons marins més ben conservats del nostre litoral.
És un important punt d’escala en la ruta migratòria de més de 150 espècies d’aus, des de la gavina corsa fins el falcó d’Eleonora.
En els fons marins hi ha més de 200 espècies de peixos i nombrosos invertebrats endèmics.
Des del 01 de juliol de 2009 el Govern dels Illes Balears gestiona el Parc Nacional de Cabrera, la qual cosa suposa per a la Conselleria de Medi Ambient el repte de garantir la gestió sostenible i la conservació dels valors naturals de l’arxipèlag.
La ministra per a la Transició Ecològica anuncià al juliol de 2018, durant la seva visita al parc nacional marítim i terrestre de l’arxipèlag de Cabrera, la proposta del govern de les Illes Balears d’ampliació del parc nacional fins a les 90.000 hectàrees.
Cabrera es pot visitar embarcant-se en les excursions que parteixen dels ports de la Colònia de Sant Jordi.
El Parc de Cabrera concerta visites amb grups d’un màxim de 80 persones, oferint gratuïtament un servei d’interpretació i suport a l’educació ambiental.
L’illa disposa de diversos itineraris:
· Sa Cova Blava
Cova excavada pel mar de forma arrodonida. A mitja tarda, els raigs de sol il·luminen la cova produint efectes de llum i color espectaculars.
· Na Miranda
Cim des de la qual podrem tenir unes vistes privilegiades del port de Cabrera, la badia i la costa nord de Cabrera. En aquest recorregut podrem contemplar els antics camps de conreu, entre pinars i flora molt interessant.
· Far de N’Ensiola
Recorregut de 11 km. (anada i tornada), podrem contemplar tota la península de N’Ensiola i el far situat a una alçada de 100 metres sobre el nivell de la mar.
· Es Celler
L’itinerari comença a la platja des Pagès i s’endinsa cap a l’interior de l’illa, on es troba situat el monòlit en memòria dels francesos morts al segle XIX.
En arribar al Celler, podrem visitar el museu, allà coneixerem la història i l’empremta que ha deixat l’home a Cabrera.
· Playa de s’Espalmador
L’itinerari que va des del moll a la platja de s’Espalmador es pot recórrer lliurement vorejant la badia. Discorre per la zona més humanitzada de Cabrera, entre la mar i una màquia de llentiscle, ullastre i savina.
· Es Castell
És l’edificació més antiga i amb més interès de Cabrera. Itinerari més freqüentat pels visitants i de recorregut lliure, sent obligada la seva visita.
· Serra de Ses Figueres
En aquesta excursió gaudirem d’una meravellosa vista de la zona sud i est de l’arxipèlag. Es tracta d’una vall encaixada entre els cims del Penyal Blanc i la Serra de Figueres.
A la part més alta, observarem l’espectacular vista dels Estells, conjunt de cinc illots i un dels penya-segats més espectaculars del Parc: Codolar de l’Imperial.
· Ses Sitges
Aquest itinerari ens permet conèixer una de les zones menys visitades de Cabrera, passant per la reserva de Santa Maria fins a arribar a ses Sitges, lloc amb una important activitat forestal tradicional, testimoni del passat.
· Picamosques
Es tracta de l’ascensió al cim més elevat de Cabrera (172 m.), des del qual es domina gran part de l’illa, sobretot la zona oest.
Superfície Parc Nacional de Cabrera: 10.021 hectàrees.
Altitud màxima: 172 m.
Profunditat del fons marí: 118 m.
Valors Culturals: Castell del s.XIV, declarat monument històric-artístic. Conjunt de jaciments arqueològics terrestres i subaquàtics.
Valors Naturals: Fons marins, illots rocosos, màquia mediterrània, endemismes, aus marines …
Altres Dades: inclòs dins la Xarxa de Zones d’Especial Protecció per a les Aus. Lloc d’Interès Comunitari (LIC). Inclòs en la Xarxa Natura 2000. Integrat a la xarxa Z.E.P.I.M (Zones d’Especial Protecció d’Importància per al Mediterrani).