Estellencs treu el cap a la mar des de la Serra de Tramuntana.
Els seus 348 habitants ens donen idea de la calma que es respira als carrers del casc antic, afavorida per un turisme no massificat.
Destaquen la Torre de Antelm Alemany i l’església de Sant Joan Baptista, també d’aspecte fortificat ja que el seu campanar va ser una torre de defensa.
Part de l’església està inacabada, deixant veure el cel a través dels seus murs, arcs ogivals i obertures disposades a acollir rosasses.
Podem arribar a la cala amb cotxe o baixar fent una passejada. Hi ha dos pàrquings en els extrems del poble i un de petit en la mateixa cala…
El camí parteix del centre de la població i discorre entre un paisatge d’impressionant serenitat. Aquest bell entorn està configurat per l’agricultura, base econòmica d’Estellencs fins a inicis del segle XX. Des de l’època dels romans es conreen cereals, vinya i olivera. Els musulmans van introduir l’horticultura.
Arribarem a les aigües increïblement cristal·lines de la cala d’Estellencs, tancada entre Ses Pedrisses i la Pedra des Vicari.
Després del bany, una dutxa en el manantial i un refresc en el pintoresc bar amb vista sobre la mar completen aquesta encantadora excursió.
Al segle XIII es va crear la cavalleria d’Estellencs, que suposava l’obligació de mantenir dos cavalls armats. Les terres estaven dividides entre diverses famílies, destacant els Moragues de Valldemossa, propietaris des de 1594, i la família Fortuny, a qui va pertànyer gran part del terme municipal fins a inicis del segle XIX. La cavalleria cobria tota la vall, actualment el bram d’un bonic ase és l’únic senyal equí perceptible.
Durant l’estiu Estellencs està animat pel Memorial Xavier Bestard i els seus concerts de guitarra, amb músics consagrats i joves promeses de tot el món, així com per les festes del patró Sant Joan Baptista que es celebren al voltant del 29 d’agost. Al maig, la festa del vi i el formatge permet degustar productes artesanals, especialment el vi de raïm malvesia conreat a la vall d’Estellencs.