cura-1Enmig de les dilatades planicies de Mallorca, declinant cap al sud-est (xaloc) es destria, entre els pobles de Llucmajor i Algaida, el puig de Randa. La seva alçària es de 548 mts. sobre el nivell de la mar. Des del Puig de Randa es poden veure 36 pobles de l’illa, i també es veu la mar per tot arreu, llevat de la part nord, tapada per la Serra de Tramuntana.

cura-2

Els antics metges constataren que l’ambient del cim és força bo per guarir les malalties de l’aparell respiratori així com també pels reumatismes. De fet, és així, malgrat es pugui pensar lo contrari, si un es fixa en les boires i els vents, que són freqüents a Cura.

Excursió

Aquesta excursió es pot iniciar a peu des de Algaida passant per Castellitx, on mereix la pena visitar la bellíssima Ermita de la Pau i el Predio de Albenya.

cura-3

Des d’allà s’emprèn la pujada a Cura, en el cim de la muntanya de Randa, podent abastar amb la vista tot el pla de la illa i la badia de Palma. La baixada cap a Randa permet visitar els oratoris de Sant Honorat i la Nostra Senyora de Gràcia (del segle xv aquest últim).

Es regressa a Algaida pel pintoresc poblet de Randa. Un recorregut d’1 km. a peu, però anant amb cotxe fins a Randa i visitant des d’allà els tres santuaris, la marxa a peu es redueix a 7 km.

 

 

Característiques Naturals

Flora: Massís amb garrigues mesòfiles, alzinar a les obagues i ullastrars.
Fauna: S’hi troba el xoriguer comú, el corb, els busquerets, els roquers, els bitxacs, les caderneres i, a l’hivern, tords i pitrojos. Discreta població de perdiu vermella. La mostela, l’eriçó clar  i el liró són els mamífers més característics.

cura-4

cura-mapa