Es Capdellà és un petit poble amb caràcter situat a la carretera que va de Calvià a Puigpunyent. Les construccions mantenen un estil coherent, típic i cura, resultant especialment agradables els petits jardins enfront de les seves cases.

Es Capdellà, Puig Vermell, Mallorca

Al costat de Calvià Vila, és l’única població rural d’un municipi principalment turístic.

El Camí del Graner del Delme es troba a uns cinc-cents metres després d’abandonar Es Capdellà per la carretera que condueix a Galilea, en un desviament a l’esquerra, just sobre la corba que ens introdueix en la petita vall presidit pel Castell de Son Claret. No es tracta d’una llarga excursió, sinó d’un agradable passeig que podem realitzar amb els més petits o els nostres cans, i des del qual tenim una bonica vista del Galatzó.

Caminarem per un camí de terra envoltat de camps cultivats, amb ametllers, garrovers, figueres i nespres.

 

Es Capdellà, Graner del Delme, Mallorca

Gairebé a l’inici de la ruta trobem el petit graner del delme (“Impost que es pagava antigament a l’Església i que consistia en el deu per cent dels productes que s’obtenien dels cultius agrícoles”). És una construcció de pedra, la qual havien de omplir els pagesos amb gra en pagament al senyor i amo de les terres que treballaven. L’àrea corresponent a l’actual municipi de Calvià va ser atorgada al bisbe de Barcelona en el repartiment (Repartiment) que Jaume I va fer de Mallorca, després de la seva conquesta. A partir del regnat del rei Don Sancho, el producte d’aquestes terres es dividia entre l’Església i la Corona, passant a formar part del que es va conèixer com Partatge.

Es Capdellà, Graner del Delme, Mallorca

 

El camí es bifurca al costat del Graner del Delme: una part envolta el turó del Puig Vermell i l’altra ramificació ens condueix a l’extrem oest d’Es Capdellà, passant davant d’un pou que abasteix aigua per a consum humà.

Al final del camí s’inicia l’itinerari de la pedra en sec, que ja requereix ser més grandet i estar en millor forma física si volem recórrer-lo.

Es Capdellà, Son Claret, Galatzó, Mallorca