El ‘llogaret’ de Jornets és un petit llogaret situat al predi del mateix nom, situat al terme municipal de Sencelles, Mallorca.

L’alqueria data del segle XV, però va ser en el XVIII quan la finca va experimentar el seu major creixement gràcies al cultiu de la vinya (el celler va ser construït el 1767).

En aquesta època, els propietaris van cedir petites parcel·les a empleats de l’heretat i va començar així a configurar-se el petit nucli rural, que amb el temps va arribar a disposar de serveis bàsics com una escola, inaugurada en temps de la República i que es va mantenir activa fins els anys 60, una capella dedicada a Sant Josep, on fins fa anys oficiava misses dominicals el rector de Sencelles, i l’edifici de correus.

El llogaret de Jornets. Sencelles, Mallorca

La fil·loxera, a finals del segle XIX, va posar un dràstic fi al cultiu de les vinyes. L’activitat agrícola i ramadera va continuar, però la xifra de residents va anar baixant al llarg del segle XX.

Avui, Jornets conserva tot l’encant patrimonial i etnològic de segles passats.

A l’agost de 2009 el Consell de Mallorca va declarar el ‘llogaret’ Bé d’Interès Cultural en la categoria de Conjunt Històric.

Un recorregut pels seus estrets i irregulars carrers permet identificar una vintena d’habitatges residencials, així com un gran nombre d’espais vinculats a les tasques agrícoles. Entre tots ells sobresurt l’edifici singular de la possessió, on apareix l’escut dels Llabrés de Jornets.

La propietat del predi es manté en mans de la família Planas Gual de Torrella. Entre els actuals propietaris dels habitatges figuren diversos estrangers que no han dubtat a establir-se a la zona, circumdada per àmplies extensions de cultius agrícoles, alzinars i oliverars, i prop de les principals poblacions del Pla de Mallorca.

D’altra banda, a la finca es cultiva l’oli d’oliva verge extra Jornets, que compta des de l’any 2003 amb la Denominació d’Origen Oli de Mallorca.

El 'llogaret' de Jornets. Sencelles, Mallorca. Capella.