Ca los Camps, un port prehistòric

Cala dels Camps Vells rep diferents noms, Cala des Camps, Ca los Camps, Ca los Cans o Caló’s Cans. Es treballa amb la hipòtesi que el topònim originari fos Caló des Cans. Aquest talús està a 15 quilòmetres d’Artà, situat entre Punta de Calo’s Cans (mirador amb vistes panoràmiques sobre Badia d’Alcúdia) i sa Cugassa,

així com sota la mirada de l’Ermita de Betlem (construïda a 300 metres sobre el nivell de la mar) i sa Coassa (321 metres d’altitud). Aquest racó costaner resulta de la combinació de la desembocadura de Torrent dels Cocons (procedent del comellar homònim) i de l’erosió marina, que han donat lloc a una cala de duna fòssil en forma de ve.
 
Aquesta platja verge bonica té una pendent de inclinació mitjana, còdols, un fons de pedres i la presència de tamarells propers a la vorera. També destaquen al seu talús la presència de diversos escars (varadors), així com un niu defensiu de metralladores de la Guerra Civil. A partir d’aquesta cala, la costa es mostra més pelada i molt retallada.
 
Aquest racó costaner bell s’hi troba a mig camí de la urbanització Betlem i Colònia de Sant Pere. En un bosc pròxim s’hi troba el jaciment prehistòric Talaoits de Can Pa amb Oli (“pa amb oli” fa referència a un plat de la gastronomia popular mallorquina, consistent en una llesca de pa pagès sobre el que es refrega una tomàtiga i se li afegeix oli).

 

Ca los Camps, un port prehistòric

 

COM ARRIBAR-HI DES D’ARTÀ

S’haurà de dirigir al carrer de Santa Margalida, que als afores del municipi es converteix en la carretera Artà-Port d’Alcúdia (Ma-12). Continuarà per aquesta via fi ns a la cruïlla amb Ma-3331, en la qual torçarà a la dreta per incorporar-se a aquesta calçada. Seguirà per aquesta via en direcció a la urbanització Colònia de Sant Pere. Una vegada hagi superat aquest nucli costaner, girarà a l’esquerra pel tercer vial. Continuarà recte fins arribar a primera línia de costa, on torçarà a la dreta. Seguirà per aquest camí tallat fins que finalitzi. En aquest punt podrà estacionar el vehicle particular i podrà accedir a aquesta platja.

Recorregut: 14,5 km. Temps: 18 minuts. Longitud de la platja: 100 metres

 

Ca los Camps, un port prehistòric Ca los Camps, un port prehistòric