Excursió: Torrent de na Mora, Balitx MallorcaEl Torrent de na Móra sorteja un desnivell de 150 metres, el recorregut és aproximadament d’un quilòmetre la primera part, la més aconsellable si tenim poca experiència en les tècniques d’escalada i no disposem d’un guia, i de mig quilòmetre més si ho seguim fins a la desembocadura a la mar, bastant més difícil però realment impressionant.

Està envoltat d’espectaculars formacions càrstiques i d’àrids penyals, passa entre les muntanyes de Bàlitx i Moncaire, travessa la magnífica possessió de Bàlitx d’Avall que data del segle XIII i de la qual destaquen les seves magnífiques cases, la seva torre de defensa, la seva capella, la varietat d’animals autòctons que crien i els resplendents tarongers.

Excursió: Torrent de na Mora, Balitx Mallorca
El descens es pot iniciar des de les mateixes cases de Bàlitx d’Avall si disposem d’un vehicle tot terreny, ja que la pista per arribar no és aconsellable per a vehicles normals o des del mirador de ses Barques al quilòmetre 44,8 de la carretera Sóller-Lluc.

Excursió: Torrent de na Mora, Balitx Mallorca (cavalls)

En el segon dels casos hem de comptar amb una hora més de camí fins Bàlitx d’Avall i una altra hora i mitja més de tornada. És un magnífic recorregut entre marges d’oliveres, boscos d’alzina i pi, però es pot fer realment llarg, sobretot a la tornada, després de la fatiga del Torrent de na Móra.

L’aventura que ens brinda el Torrent de na Móra és d’allò més excitant, divertida i variada. Ens obliga a l’ús de tècniques d’escalada, ràpels, tobogans, salts a gorgs d’aigua, etc. Sempre proveïts d’arnès, casc i vestit de neoprè per al fred, ja que només està permès endinsar-s’hi fora dels mesos d’estiu, per preservar la supervivència de les espècies en perill que l’habiten, com el Ferreret, una varietat de petit gripau que es considera un fòssil vivent i és un dels emblemes del conservacionisme de la Serra de Tramuntana juntament amb el voltor negre.

Excursió: Torrent de na Mora, Balitx Mallorca (cascada)
La durada de la primera part anada i tornada és de 3-4 hores i d’unes 6-7 hores el recorregut complet també anada i tornada. Si no sou uns experts escaladors i decidiu contractar un guia per a aquesta activitat, assegurar-vos que tingui la titulació de Tècnic Esportiu en “Barrancs” TD2, grau mitjà.

Excursió: Torrent de na Mora, Balitx Mallorca (cascada)
Excursió: Torrent de na Mora, Balitx Mallorca (cascada)