És una de les excursions més espectaculars que es puguin fer, amb unes vistes increïbles de “S’Agulla des Frare”.

excursion-Pa-de-Figa-Mallorca

Es Pa de Figa es troba entre el Puig Major i es Puig de ses Vinyes, és una excursió poc freqüentada pels senderistes donada a la seva duresa durant l’ascensió pel seu costat esquerre amb una dificultat que frega el límit de l’escalada, amb trams molt bruts de vegetació que dificulten l’aproximació a la seva base “el Paredón”.

excursion-Pa-de-Figa-cima

L’excursió la començarem deixant els cotxes al replà de l’embassament de Cúber i comencem a caminar per la carretera en direcció a la base militar del Puig Major a 750 mts aproximadament.

Al mig de la corba a mà dreta veurem un botador de fusta una mica espatllat, és per on agafarem, al cap de 5 minuts ens desviarem cap a l’esquerra començant a pujar seguint les fites cap a es Coll des Xoriguer, mirant a la nostra dreta ens situa a la cresta Sud del Puig de ses Vinyes.

Començarem a baixar seguint els fites cap a Es pla d’Almallutx, on enllaçarem amb una pista que ens portarà a l’antic camp de tir militar, un cop aquí sortim d’aquesta pista per la seva esquerra i ens dirigim cap a un filat salvant per un botador metàl·lic, davant del botador alcem la vista, veiem la impressionant paret i a la seva dreta s’Agulla des Frare i entre ells la canal pedregosa per on baixarem a la tornada.

A l’altre costat del botador comencem una forta pujada entre la vegetació i pedres cap a la base del Paredón, un cop aquí tenim una pujada que frega el límit de l’escalada per la nostra esquerra enganxats a la paret fins gairebé el final on aquesta acaba, ja la nostra dreta comença una molt dura ascensió per una rosseguera que ens portarà fins al coll anterior al cim del “Pa de Figa”, ens dirigirem a la nostra dreta per arribar al cim i poder contemplar les seves impressionants vistes.

excursion-Pa-de-Figa-de-Son-Torrella-Agulla-des-frare-y-sa-Cadira-de-la-Reina

En el retorn tornarem cap al coll anterior, i ara ens dirigim cap al costat oposat de la pujada seguint les fites ens dirigim cap a una punta rocosa fina anomenada s’Espasa, popularment anomenada Sa Monja Prima. Un cop aquí ens dirigim cap a un petit coll on al davant s’aixeca la impressionant formació rocosa que desafia la gravetat anomenada “l’Agulla del Frare” (1205m).

Aquí, en aquest collet a la dreta de l’Agulla del Frare, hi ha un penyal anomenat “sa Cadira de la Reina”. Ara començarem a baixar una miqueta més enrere, per un canal pedregós seguint les fites, si la pujada no va ser fàcil la baixada tampoc ho és, des d’aquí tornem a arribar a la base de la paredassa de l’altra banda, des d’aquí ens dirigim a la esquerra cap al Coll de s’Escudella saltant de nou filat per un botador, al coll tornem a tornar cap a la pista del camp de tir on havíem estat diverses hores abans, seguim aquesta pista passant per diverses barreres, al final de la pista tornem a trobar un botador metàl·lic enganxat a una barrera, el saltem. Seguim les fites i haurem d’estar atents a no perdre les fites ni les referències fins arribar a la carretera de nou, bastant més lluny d’on havíem abandonat la carretera al matí.

Continuarem per la carretera direcció embassament de Cúber, que es pot veure ara a la nostra dreta, i després de caminar 1,5 km tornem al punt de partida de matí.

+ Info: Grup Excursionista “Mitja Horeta Tres Quarts”

www.grupexcursionistamitjahoretatresquarts.com

excursion-Pa-de-Figa-de-Son-Torrella-recorrido-mapa