Oli Verderol, un bon exemple d'agricultura i conservació

L’oli Verderol és un suc d’olives conreades personalment pels germans Joan i Martí Mayol, a pocs quilòmetres de Palma, a les terres que van heretar del seu pare. Dues mil sis-centes oliveres, cuidades mitjançant les tècniques més favorables al medi ambient produeixen una collita exquisida, d’un oli verge extra garantit per la Denominació d’Origen Oli de Mallorca.

Oli Verderol, un bon exemple d'agricultura i conservació

Es tracta d’un extracte del fruit molt aromàtic gràcies a la collita primerenca i la dominància de la varietat Arbequina, que es complementa amb una petita proporció de Picual, ric en antioxidants i polifenols; i Empeltre, molt propera a la varietat més tradicional de Mallorca, que aporta un bouquet especial.

L’oli d’oliva verge extra és un aliment extraordinàriament saludable: no pateix cap procés químic ni tèrmic, i manté tots els components naturals i les vitamines pròpies del suc d’olives. Verderol s’extreu diàriament, molt poques hores després de la recol·lecció. Es necessiten set Kg d’olives per produir un litre d’oli, ja que els Mayol prevalen la màxima qualitat del seu producte.

El cicle anual s’inicia amb la poda manual dels arbres, en els primers mesos d’any, les restes del qual trituren in situ per aportar matèria orgànica al sòl. Abans de la floració cal tractar les oliveres amb productes autoritzats en agricultura ecològica per evitar els fongs paràsits. Durant la delicada etapa de la floració, només intervenen en l’olivar les abelles dels ruscs mantingudes en el mateix, que col·laboren en el procés. En els següents mesos és necessari controlar altres plagues, sempre amb productes naturals sense impacte ambiental. Cada arbre és protegit de la proliferació de la mosca de l’olivera amb trampes de captura, i les olives han de ser cobertes de caolí (argila), per evitar que la seva brillantor atregui l’insecte. El reg estival, que evita l’estrès hídric, és una altra tasca que requereix una acurada atenció i manteniment del sistema.

aceite-verderol-oli-olive-oil-olivenol-mallorca-3

La proliferació de males herbes s’evita amb un desbrossat mecànic i manual, i l’ajuda de diverses desenes de oques que pasturen a l’olivar.

L’abonat és orgànic. La recol·lecció és artesanal, per no fer mal als arbres, i suposa el major esforç, en els mesos d’octubre i novembre. Després de la mateixa, cal repetir els tractaments contra els fongs. En poques paraules, una dedicació constant, fonamentada en el saber fer (know how) de segles d’olivicultura a Mallorca.

aceite-verderol-oli-olive-oil-olivenol-mallorca-4

El resultat enorgulleix als seus autors: un oli brillant, verd, de sabor vegetal intens i amable en boca.

El lema de l’oli verderol és “suau com una ploma i viu com un ocell”, ja que al seu sabor agradable i delicat s’uneixen uns tocs molt tènues de picant i amarg, que es consideren atributs positius en l’oli d’oliva.

Gràcies al cultiu de les oliveres, aquestes finques mantenen una interessant fauna autòctona: merles, busquerets, bitxacs, torlits, perdius, tórtores i altres espècies nidifiquen en l’olivar, on cerquen les seves preses xoriguers, falcons i milanes.

La compatibilitat de l’agricultura i la conservació de la naturalesa és un fet en aquestes plantacions.

aceite-verderol-oli-olive-oil-olivenol-mallorca-2El cultiu de l’olivera és una activitat mil·lenària a l’illa, d’on s’ha exportat oli almenys des del segle XIV. Al segle XVIII, un mercader de cognom Mayol ho venia ja amb destinació a Holanda.

Els antics grecs consideraven l’oli com un do dels déus, i intervé en molts rituals de les religions cristiana i jueva. Sense cap dubte, és l’autèntica essència de la Mediterrània (els geògrafs defineixen els límits de la regió mediterrània amb els del cultiu de l’olivera) i el plaer més genuí, natural i beneficiós de la gastronomia mallorquina.

L’oli és l’ànima gastronòmica de l’illa, creat gràcies al sol i la terra, i una font de salut i de plaer.

Comprar oli d’oliva verge extra Verderol

aceite-verderol-oli-olive-oil-olivenol-mallorca-5