La festa dels Moros i Cristians de Sóller, al nord-oest de l’illa, commemora la gesta escomesa el 1561, quan la població local es va enfrontar a un atac de pirates turcs i algerians. Coneguda com Es Firó, es celebra el dilluns posterior al segon diumenge de Maig i és una de les més arrelades del calendari local.
Té una base profundament religiosa i un component lúdic, però és el seu vessant teatral el que la converteix en única en el seu gènere.
Els participants, majoritàriament joves del poble, es divideixen en dos bàndols -moros i cristians- es disfressen amb gran element ornamental i escenifiquen la batalla que acaba amb la victòria cristiana.
La representació rememora l’ocorregut a la vall de Sóller a la matinada de l’11 de maig de 1561, quan els guardes de la barraca del Coll de s’Illa van veure com arribaven a la zona portuària de Ses Puntes 23 vaixells amb 1.800 soldats turcs i algerians. A la refrega van jugar un important paper les dones de la localitat – “ses valentes dones” -, que van matar dos pirates amb el garrot d’una porta.
Les incursions sarraïnes van ser molt comunes durant els segles XV, XVI i XVII. L’atac de 1561 coincideix amb la restauració del domini turc a la Mediterrània.
En aquesta època les costes de les Balears sofreixen repetides incursions, que a Mallorca es produeixen especialment a les poblacions d’Alcúdia, Andratx, Pollença i Sóller. Mut testimoni dels fets són les atalaies de vigilància repartides per tota l’illa -en el cas de Sóller la de “Sa Torre Picada”, a la Costa de l’Atalaia- que avui en dia poden visitar-se com a part del recorregut dels circuits culturals.