LA FESTA DEL CAVALL DE SES SALINES, EL ‘JALEO’ MALLORQUÍ. L’Associació Cavallista recupera la tradició menorquina dels “bots” i els “caragols”
Ses Salines celebra des de fa dotze anys la Festa del Cavall, una cita que cada estiu atrau la localitat mallorquina a un públic nombrós.
L’espectacle que prepara l’entitat constitueix tot un homenatge al “jaleo” menorquí, la tradicional desfilada eqüestre que tenyeix les festes patronals de les poblacions de l’illa veïna, inclosos els popularíssims “bots” i “caragols”, amb els cavalls alçats sobre els seus potes del darrere al compàs d’una jota aragonesa i a pocs centímetres d’un públic jove i entregat.
Ses Salines és l’única localitat mallorquina que recupera aquesta bella tradició. S’organitza cada any a l’agost. Es fan servir cavalls trotons engalanats i s’utilitza la muntura menorquina, que en estar feta especialment per a aquest tipus de salts dóna una seguretat especial al genet.
El protocol festiu és molt similar al de les festes de Sant Joan de Ciutadella, amb els “cavallers’’ que visiten en processó a les autoritats civils i religioses del municipi i demanen permís per, al toc del flabiol, iniciar la festa. Una innovació pròpia, segons explica Toni Vidal, és que la ‘colcada’ salinera ofereix cada any un obsequi a l’últim nadó del municipi.
La Festa del Cavall de Ses Salines és molt coneguda en els pobles i nuclis del voltant, i fins i tot a Palma, i ja des de principis d’agost són nombroses les trucades telefòniques de particulars a l’Ajuntament per conèixer l’horari exacte de l’esdeveniment.
El lloc, la Plaça de Sant Bartomeu, que s’omple de gent per assistir a l’espectacle i on, un cop acabada la “colcada”, cap a la mitjanit, té lloc la revetlla.
Segons explica Toni Vidal, va ser precisament un menorquí el qual “va trasplantar” la tradició d’una illa a una altra: Pep Gelabert, un advocat de Ciutadella ja mort, que passava llargues temporades a Ses Salines.
A ell se li va ocórrer que, atesa la llarga tradició eqüestre del municipi mallorquí, que ha donat exemplars guanyadors d’importants trofeus nacionals de trot, seria una bona idea celebrar un “jaleo a la mallorquina”.
L’èxit va ser immediat i des de llavors cada estiu l’Associació Cavallista atrau a una petita multitud d’unes 3.000 persones, entre elles nombrosos turistes estrangers.
L’associació té 90 afiliats. La resta de l’any, ofereix espectacles eqüestres en nombrosos municipis mallorquins. El calendari comença a la Fira de Maig. L’espectacle que l’associació estrena en aquesta fira, diferent cada any, és el que després repeteix en altres localitats. Aquest any a la Fira de Maig participaran 25 cavalls, xifra major a la d’altres edicions. I és que a Ses Salines la tradició continua avui més viva que mai.
1 de Maig: Fira de Maig de Ses Salines – 28 d’Agost: Sa Festa del Cavall
de Ses Salines