Entre l’entramat de carrers de Palma, ens trobem amb un petit racó que amaga el Convent de Santa Clara.

El convent de Santa Clara, Palma

 

Un convent de monges de clausura, avui dia es pot accedir a la seva església i comprar alguns dolços artesanals de les clarisses.

El convent va ser fundat el 1256 per unes monges de l’ordre francisca de Santa Clara, provinents de Tarragona amb l’ajuda del Rei Jaume I, entre d’altres, que els van facilitar a les clarisses terrenys i donacions.

El convent, de grans dimensions disposa de totes les zones característiques d’un convent, com claustre, hort, sala capitular, cel·les conventuals i per descomptat, l’església conventual.

Com que és un convent de clausura, només es pot visitar l’església, petita però d’una gran bellesa.

El temple ha passat per tres fases de construcció. L’església original, es va començar a construir al segle XIII. Més tard, al s. XV va haver de reformar-se, i finalment avui conservem l’església reformada al segle XVII.

A l’església conventual s’accedeix a través d’un portal barroc molt ornamentat, dissenyat per l’escultor Antoni Carbonell el 1671.

El convent de Santa Clara, Palma

Just a l’entrada de l’església, d’una sola nau amb capelles laterals, ens situem sota el cor reservat a les clarisses. Es tracta d’un cor ampliat en un tram durant el segle XVII, per les nombroses monges que habitaven el convent.

A l’endinsar-se una mica més en el temple, s’observen dos tipus de cobertes, una part amb volta de creueria, i una altra amb volta de canó. Això es deu a les diferents reformes de l’edifici, de manera que la volta de canó és vestigi de les dues esglésies anteriors.


El convent de Santa Clara és un dels convents femenins més antics de Palma
, al costat del convent de Santa Margarida i de Santa Magdalena. S’ha convertit amb els segles en un dels millors vestigis de l’arquitectura gòtica religiosa de l’illa. A més de la importància històrica del convent, per formar part del desenvolupament urbà del nucli antic de Palma des de 1256.

 

El convent de Santa Clara, Palma

El convent de Santa Clara, Palma

El convent de Santa Clara, Palma