El camp i els boscs de Mallorca floreixen a la primavera i estiu amb grocs brillants, roses, morats, blaus i anyils.

Flors silvestres de Mallorca, gatosa (Genista lucida)


És una vegetació típicament mediterrània, entre la qual trobem molts endemismes (124 espècies), destacant el gran nombre de petites orquídies, amb trenta-una espècies.

El groc de la genista (Genista lucida), que cantava Joan Manuel Serrat, és vibrant i transmet sensació d’alegria al bosc. Aquest arbust espinós, endèmic dels pinars i matolls de Mallorca, es coneix a l’illa amb el nom de gatosa.

Existeixen altres arbusts molt similars, com la Genista Majorica, que viu a les roques de la Serra de Tramuntana i en castellà s’anomena retama.

Flors silvestres de Mallorca, albó comú (Asphodelus aestivus)

Belles vares de tiges dures amb inflorescències multiflores blanques (Asphodelus aestivus) són el albó comú. Les seves flors semblen un lliri en miniatura.

Solen renéixer fàcilment després d’incendis perquè posseeixen rizomes subterranis que resisteixen bé el foc.

També trobem una bonica enfiladissa rastrera amb fulles dentades: la corretjola (Convolvulus althaeoides L.) o capells de serp, que presenta subtils flors en forma de campana de color rosa, gairebé malva.

Flors silvestres de Mallorca, estepa blanca (Cistus albidus L.)

Molt característiques dels boscos són l’estepa blanca i l’estepa negra o llimonenca.

L’anomenada estepa blanca a Mallorca (Cistus albidus L.), és un arbust de mida mitjana amb flors violeta i suaus pètals, les fulles són de color verd clar.

Flors silvestres de Mallorca, estepa llimonenca (Cistus monspeliensis L.)

L’estepa negra o (Cistus monspeliensis L.), en català també es coneix per estepa llimonenca, té un aspecte més llenyós, amb fulles de color verd fosc i viscoses. Les flors són igualment suaus i grans en color blanquíssim.

La lavanda (Lavandula latifolia) és una planta que es conrea de forma ornamental a tot el Llevant espanyol, però en alguns casos s’ha estès al camp.

Solia florir a partir de juny, encara que actualment ja es troba en flor durant els mesos de primavera.

Flors silvestres de Mallorca, rosella

Finalment, no oblidem les clàssiques margarides (Chrysanthemum coronarium) i roselles (Papaver rhoeas L.), que adornen camps abandonats i recorden als nostres jocs d’infància: “em vol, no em vol”. Gairebé sempre ens vol perquè, habitualment, les margarides tenen tretze pètals.

Flors silvestres de Mallorca, corretjola o capells de serp (Convolvulus althaeoides L.)