estepa-blanca_1Característiques:
Contràriament al que indica el seu nom, l’estepa blanca té les flors roses, però les fulles són d’un verd molt clar. La seva altura és de 50 a 160 cm. Creix en llocs secs i assolellats, a matolls calcaris i zones degradades.

Pot viure perfectament sobre sòls silícis.

Cistus albidus L.

Familia: Cistaceae.
Génere: Cistus.
Nom común en Català: Estepa d´escurar. Estèpera blanca.
Nom comú en Castellà: Estepa blanca. Estepa fina. Jaguarzo blanco.
Època de floració: Abril, maig i juny.
Hàbitat: Pinars i matolls sobre substrats carbonatats.

estepa-blanca_2

Origen nom científic:  

Cistus del llatí cisthos que al·ludeix a les espècies del gènere cistus/albidus del llatí albus que significa blanc. Es refereix a la tomentositat blanca que recobreix les fulles.

Descripció:

Port i tija: Arbust erecte amb tija lenyosa grisenca. Les branques són nombroses i estàn recobertes per pelets. És lleument aromàtic.

Fulla:
Fulles assegudes i oposades en creu. Tant el feix com el revés estàn densament poblats de pèls que li donen el caràcter albidus a la planta. En el revés es formen tres nervis prominents.

Flor:
Pot trobar-se en flor des del final de l’hivern fins a principis de l’estiu. Flor hermafrodita i zigomorfa d’uns 5 cm, en inflorescències terminals. Tenen pedicels. 5 sèpals externs ovalats, tomentosos de pèls. 5 pètals rosa-purpuris una mica arrugats que cauen fàcilment al tocar-los. Els nombrosos estamenis grocs són irregulars en grandària i envolten l’ovari, arribant a els estamenis la mateixa altura que l’estil. L’ovari és pentalobulat amb 5 carpels i amb estigma semiesfèric.

Fruit:
És una càpsula de 1,5 cm amb forma ovalada que s’obre en 5 valves, alliberant nombroses llavors d’aproximadament 1 mm.

Comentaris:
Els pelets de les fulles ténen la doble finalitat de reflectir els llamps solars per a reduir la transpiració de la planta per a resistir en ambients d’altes temperatures, i per a rebutjar aquells insectes que intentin destruir les seves fulles.

estepa-blanca_3