jineta-balear_1Descripció
Té el cap i el cos allargat, el pelatje gris tacat de negre moteat a franges en el dors, la cua llarga amb anells foscs d’uns 45 centímetres. Amida uns 95 centímetres i pesa 2 kg.

jineta-balear_2 

La Geneta

No existeix dimorfisme sexual. Les orelles són petites i les potes curtes. És omnívore, nocturn i es mou amb facilitat pels arbres.

Se li anomena també “moix àrab”, en referència a la possible introducció de la geneta a la Península Ibèrica durant la invasió musulmana. En efecte, es creu que la geneta era un animal domèstic per als àrabs, l’equivalent als nostres moixos, i viatjava amb ells en els vaixells per a mantenir-los lliures de rates.

És una de les feristeles de la fauna hispànica més àgil i bella. Afortunadament la seva pell és poc apreciada en peletería, per desprendre una forta olor acre. Prefereix zones humides i àrides.

jineta-balear_3

Té mal caràcter i no dubta a mossegar al menor símptoma de por, la seva ferocitat fa que pràcticament no tingui predadors.

Hàbitat

La geneta habita zones boscoses de roures, alzines, pins o oliveres, amb rierols i roques. Encara que no és una espècie amenaçada, el seu nombre ha disminuït en gran mesura a causa de la caça il·legal.

Reproducció

L’època de reproducció sol tenir lloc al començament de primavera. La femella pot tenir dues ventrades a l’any, a la primavera i estiu, de 1 a 3 cries, formant un grup familiar, que es dispersa al cap d’un any.

jineta-balear_4

Alimentació

És un àgil caçador de petites aus, mamífers, rèptils, insectes i conills. A la tardor els fruits juguen un important paper en la seva dieta, també herbes, insectes.

Costums

Viu en solitari, i pot ser presa de guineus, gossos, linxs i mussols reals. Es tenen dades d’una geneta que en captivitat va arribar als 13 anys.

Nom científic:  Genetta balearica.
Familia:
Viverridae.  
Génere:
Genetta.