Àguila peixetera, Mallorca Distribució geogràfica
L’espècie compta amb quatre subespècies distribuïdes pràcticament per tots els continents, excepte els Pols. La subespècie nominal ocupa el Paleàrtic, les Balears, les Canàries, Chafarines, centre i nord d’Europa.

 

Àguila peixetera, Mallorca

Àguila peixetera, Mallorca

 

Cria a Canàries (Tenerife, La Gomera, El Hierro, Lanzarote, Fuerteventura i illots d’aquestes dues últimes illes), Balears (Mallorca, Menorca i Cabrera) i illes Chafarines.

Hàbitat
A les Balears elegeix per criar costes rocoses amb penya-segats des de 20 a 140 metres sobre el nivell de la mar.

S’alimenta en mar obert o en badies, albuferes i embassaments. En migració es pot observar en aigües continentals allunyades de la mar.


Descripció

De mida mitjancera, amb uns 52-60 centímetres de longitud i una envergadura de 152-167 centímetres. Ales llargues i estretes amb quatre “dits” i cua curta i quadrangular. Les parts inferiors són blanques amb alguna banda bruna difusa al pit en les femelles i joves. Les parts superiors són bru uniforme en els adults i clapejat clar en els joves. Les femelles són més grans que els mascles. Es plana sobre l’aigua i en els picats avança les potes just abans d’entrar en l’aigua.

Reproducció
A la Mediterrània, per febrer ja s’observen parelles ocupant territoris de nidificació, la posta té lloc entre finals de març i principis de maig, i es ponen normalment 3 ous. La incubació la realitza sobre tot la femella, però de vegades també el mascle. Durant la incubació la femella és alimentada pel mascle. Els ous eclosionen al cap de 34-43 dies.

Àrees
Mallorca:
Albufereta de Pollença
Cabrera
Zones humides del sud
Albufera de Mallorca
Illots i costa

Menorca:
Zones humides del nord
Illots i costa
Albufera d’Es Grau

Àguila peixetera, Mallorca