La ruta verda de l’olivera (II)Aquest itinerari us conduirà per un camí de miracles i llegendes, gairebé sempre relacionats amb la figura de la Verge Maria, patrona de Mallorca. El recorregut s’iniciarà sortint del poble de Caimari, pel carrer de Nostra Senyora de Lluc, que correspon a la carretera Ma-2130 Inca-Lluc,

on en altres temps es trobaven els hostals que allotjaven els pelegrins abans d’emprendre la pujada al santuari.
Allà on la carretera forma el primer revolt a la dreta, haureu d’abandonar l’asfalt per a prendre el primer tram de l’antic camí, que encara avui presenta restes de l’empedrat original, i travessa espessos boscos de pins (Pinus halepensis) i alzines (Quercus ilex).
En aquest lloc gaudireu d’un dels paisatges més emblemàtics de Mallorca, amb la falda de la muntanya engalanada per una mar d’oliveres i escalonada pels bancals de pedra en sec, realitzats des de temps immemorials, amb la finalitat de convertir la terra hostil en un espai apte per al cultiu.

Després de flanquejar la penya de Cavall Bernat, que s’aixeca a la dreta del camí, creuareu la carretera i ascendireu per un tram més estret conegut com Costa Llarga, fins a assolir les cases de Son Canta, situades també a la seva dreta. Continuareu ascendint pel mateix camí fins a les cases del Barracar, que varen ser durant segles propietat del santuari de Lluc i posada dels pelegrins. Des d’aquí comença el tram més llarg damunt asfalt, on el camí es confon amb la carretera. En aquest punt, en dies de bona visibilitat, el viatger tendrà l’oportunitat de gaudir d’una de les millors vistes de la badia de Pollença.

Més endavant, després de travessar una barrera a l’esquerra de la carretera, seguireu de nou per l’antic camí, denominat en aquest tram Camí de sa Llonganissa, per la corba que descriu. L’esmentat camí puja en direcció a la Bretxa Vella, pas artificial construït el 1708, per arribar a les cases des Guix, el nom de les quals procedeix de les extraccions de guix que es realitzaven en aquesta zona.
Deixareu enrere el camí de l’esquerra que puja al Puig de Massanella, i descendireu un tram pel camí Vell de Lluc sobrepassant la font des Guix, fins a arribar de nou a la carretera i assolir el Coll de sa Batalla, avui ocupat per una gasolinera.

· Caimari – Cases del Guix: 2 hores
· Cases des Guix – Font Coberta
: 30 minuts

La ruta verda de l’olivera (II)