El Castell del Rei, juntament amb el d’Alaró i Santueri, és un dels tres castells roquers de Mallorca. Situat a la possessió de Ternelles, en un ambient de màxima bellesa, pau i silenci.

És catalogat Bé d’Interés Cultural, considerant-se un dels elements més rellevants del patrimoni de la vila pollencina.

Distància total: 17,13 km.
Altitut mínima: 47 metres.
Max.: 462 metres.
Nivel de dificultat: Fácil.

Va ser usat pels romans com a fortificació de control i en l’època musulmana va ser lloc de resistència a les tropes de Jaume I que van conquerir l’illa de Mallorca al març de 1231.

L’episodi més destacat però és el de la resistència que oferí al 1343 i durant 3 mesos d’assedi, el darrer reducte de fidels al rei de Mallorca en Jaume III quan aquest ja havia perdut el seu regne i se l’havia annexionat la Corona Catalano-Aragonesa de Pere IV el Cerimoniós.

El seu origen és prehistòric ja que al seu voltant es troben restes talaiòtiques.

A l’època romana ja fou usat com a fortificació de control i a l’època musulmana fou lloc de resistència a les tropes de Jaume I que sometrien l’illa de Mallorca al març de 1231. L’episodi més destacat però és el de la resistència que oferí al 1343 i durant 3 mesos d’assedi, el darrer reducte de fidels al rei de Mallorca en Jaume III quan aquest ja havia perdut el seu regne i se l’havia annexionat la Corona Catalano-Aragonesa de Pere IV el Cerimoniós.

Excursión Castell del Rei
Excursió Castell del Rei

El castell es troba a sobre un penyal a 492 metres sobre la mar.

Inexpugnable a la seva cara nord, presenta a les altres cares murs de setge i torres defensives. Destaca la seva porta originària amb pont llevadís i contraporta en ziga-zaga, l’única escletxa que permet l’accés a la penya.

Actualment es troba molt deteriorat, tot i la reforma que es va fer a la torre de ponent. Disposava a la torre de llevant d’una porta d’evasió per un pas vertiginós pel cingle. En el seu interior estava constituït per una capella de tres cossos subjectats amb arcs ogivals la qual estava dedicada a Sant Gabriel, vàries cel·les d’estada, forn de pa, magatzem i aljubs.

Des del castell divisam un bucòlica panoràmica: cap a ponent Punta Beca i Cala Solleric i El Puig Gros de Ternelles; cap al nord els precipicis a sobre de la Cambra de la Senyora; al sud la Vall de Ternelles amb la Serra de la Font i la cuculla de Fartàritx al fons; a llevant Cala Castell delimitada per Punta Topina i Punta Galera, el Colomer, la Talaia d’Albercutx i la serralada de Formentor. No es d’estranyar veure per aquestes regions el majestuós vol del voltor negre.

Cal demanar autorització. Per a reserves de les visites guiades a la finca de Ternelles: www.visitaguiadaternelles.com