Festivals-de-musica-1Mallorca s’obre a l’estiu a un ventall de festivals musicals que aprofiten el marc incomparable del paisatge. La ruta comença a la Serra de Tramuntana.

 

 

A la bella Cartoixa de Valldemossa té lloc des de 1930 el festival més veterà de l’Illa, dedicat a Frederic Chopin. El seu objectiu: programar obres del cèlebre músic, a càrrec de pianistes de prestigi i joves talents. Concert al Torrent de Pareis, Sa Calobra, un dels llocs més emblemàtics de l’illa i amb la millor acústica de Mallorca. Aquest concert va néixer per iniciativa del pintor Josep Coll Bardolet amb la intenció de difondre la música coral. A la mateixa localitat, el jove centre cultural Costa Nord ofereix el cicle de concerts “Noches Mediterráneas”, que recrea l’esperit de l’arxiduc Luis Salvador de Austria, mecenes i precursor del turisme el segle XIX.

Festivals-de-musica-2

A prop d’allà té lloc des de 1978 el Festival de Música de Deià; el lloc elegit, la possessió de Son Marroig, casa-museu de l’Arxiduc. Alguns concerts es programen a Palma, a l’auditori del Palau March. Veí de Valldemossa i Deià és el muntanyós poble de Banyalbufar, a l’església parroquial del qual l’Associació Cultural celebra des de 1991 un cicle de concerts.

Un altre enclavament emblemàtic de Mallorca, el Castell de Bellver (Palma), construït per Jaime II el segle XIV, acull el festival internacional Serenates d’Estiu Illes Balears, organitzat per Joventuts Musicals i l’Ajuntament. Des de 1971, prestigioses formacions ofereixen els seus concerts al cel obert del pati d’armes. El mateix escenari on l’Orquestra Ciutat de Palma ofereix des de 1996 el Festival de Música Castell de Bellver.

En el Pla de Mallorca -comarca que agrupa a 15 municipis agrícoles- té lloc de juliol a setembre el Festival Internacional Mancomunitat Pla de Mallorca; des de 1988, promou concerts gratuïts en esglésies, temples i parròquies. Lluny d’allà, el petit port pesquer de Cala Rajada ofereix el juliol el festival Serenates d’Estiu de Cala Rajada-Capdepera, organitzat per Joventuts Musicals. Es celebra als jardins de la finca de Sa Torre Cega, propietat de la Fundació March.

Festivals-de-musica-3

Al nord-oest, el Festival de Pollença és un clàssic; la seva seu és el claustre de Santo Domingo, recinte del segle XVII amb excel·lents condicions acústiques.

No solament el clàssic té cabuda a l’estiu mallorquí. Sa Pobla organitza des de 1995 el Festival Internacional de Jazz, concebut per un grup de joves disposats a introduir innovacions al llarg estiu “pobler”. Des de llavors, músics com Pedro Iturralde, Max Sunyer o Dave Holland li han donat llustre.

Sóller i Palma reuneixen el millor del folklore. Sa Mostra Festival Folklòric, fundat per Aires Sollerics, aglutina durant 8 dies de juliol a grups de tot el món. Les actuacions són gratuïtes i es programen en tots els municipis mallorquins, amb Sóller com a nucli principal. El festival Cançons de la Mediterrània, organitzat per l’Ajuntament de Palma, presenta des de 1984 diferents sons i ritmes amb un estrat cultural comú. Ho fa en el Parc de la Mar, sota el marc incomparable de la Catedral.