La definició apareix al primer llibre de recopilació de Races Autòctones de Mallorca. Andreu Garcia ens parlava de dos tipus de Gavatxut, el de bec curt i el de bec llarg. Fa uns 10 anys, fruit d´un consens, un grup de criadors han seleccionat el Colom Gavatxut Balear amb una gran aceptació per part dels criadors de les Balears i d´altres indrets.

Origen

És desconeix amb exactitud quin tipus de coloms foren els avantpassats del Gavatxut Balear, però tot fa pensar que és una raça originària de les Illes Balears, derivada probablement de encreuaments de diverses races de coloms gavatxuts del litoral mediterrani amb races pròpies de les Illes.

 


Característiques

És un colom de grandària mitjana tirant a petita, harmoniós i esvelt, de pit ample i un gavatx de mida normal i no gaire despenjat. Té les ales grosses i poderoses, el plomatge és abundós. És un animal de caràcter nerviós i inquiet, àgil, lleuger i bon volador. El seu temperament és fogós i fort en els mascles, i molt gelós a les femelles.

El seu pes oscil·la entre els 400 i 450 grams. El cap és rodonenc, proporcionat al cos. L’ull està ben proporcionat amb la grandària del cap, l’iris té un color vermell-cirera encès, brillant. Els ulls i el seu rivet són molt importants per definir la puresa del Gavatxut balear. Les carúncules nasals tenen forma triangular, de grandària mitjana i de textura llisa i fina. El bec és curt, gruixat i lleugerament corbat. El coll és curt i robust, i el gavatx és de grandària normal i ample. El pit és ample i musculat. Les ales són llargues. Les cames són curtes i fines. Els colors que presenta el plomatge són pocs, sense taques. Els més apreciats són el blau, el blau esquitxat, el melat, el negre.

Dades generals

La selecció del Colom Gavatxut Balear està orientada a la consecució d’un “gavatxut” diferenciat de les altres races. El seu estàndard ha estat aprovat recentment per la Federació Balear de Columbicultura i ratificat per la Federació Nacional.