Ses Fonts Ufanes, Campanet, MallorcaSes Fonts Ufanes constitueixen un fenomen natural singular i únic a Mallorca. Va Ser declarat monument natural pel Govern.
El fenomen hidrològic es produeix a la finca Gabelli, prop de l’Ermita de Sant Miquel a Campanet.

 

ses-fonts-ufanes_2
A final d’any brollen en el encinar de la finca unes fonts que arriben a tenir un cabal en ocasions excepcionals de 100.000 litres per segon.

Els cabals passen, en tan sols uns minuts, de ser inexistents a brollar amb la pressió d’entre un i tres metres cúbics d’aigua per segon. Aquest curiós fenomen pot observar-se entre unes tres i set ocasions cada any, després de l’acumulació d’aigua suficient en el massís del puig Tomir i voltants. El cabal alimenta en part a l’aqüífer del Pla de Sa Pobla i va a parar al torrent de Sant Miquel, i d’aquí a l’Albufera.

L’espectacularitat d’aquestes fonts ha provocat que siguin molt conegudes a l’illa i que en els punts on aquestes fonts neixen hi hagi sempre gran afluència d’espectadors a fi de poder contemplar aquest insòlit espectacle.

 

Ses Fonts Ufanes, Campanet, MallorcaEspai Natural

Els Fonts Ufanes són el primer Monument Natural protegit de les Illes Balears. El Decret, va ser signat el 31 d’Agost del 2001.

La finalitat d’aquesta declaració és la de contribuir a la conservació dels ecosistemes naturals i garantir la seva permanència, planificar l’ús sostenible dels recursos hídriccs i conservar els excel·lents valors paisatgístics del monument natural i del seu ecosistema associat.

 

Situació

Per a arribar a la finca Gabelli hem de dirigir-nos a la localitat de Campanet, una vegada allà és necessari prendre com a referència l’Ermita de Sant Miquel. Les proximitats de l’Ermita és un bon lloc per a estacionar els vehicles.

A pocs minuts de l’Ermita i en direcció a un pont proper del mateix nom que l’ermita, està l’entrada a la finca Gabelli. Una vegada dins de la finca s’ha de seguir una ampla pista forestal, passar les cases de la finca i aviat s’arriba al bosc d’alzines en el qual brollen les fonts.

L’horari de visites és de 10 a 17 hores.

Ses Fonts Ufanes, Campanet, Mallorca