Mercats, fires i festes de Mallorca: Festes i tradicions populars Octubre, Novembre i Desembre

Festes i tradicions populars Octubre, Novembre i Desembre a Mallorca.

OCTUBRE

FIRES DE LLUCMAJOR

Diumenge 7 d’octubre: Tercera Fira i XVIII Fira Artesana, amb la XVIII Trobada de Gegants i I Trobada de Xeremiers al Passeig Jaume III.
Divendres 12, dissabte 13 i diumenge 14 d’octubre: l’última Fira, i la Mostra Llucmajorera.
Dilluns 15 d’octubre: el Firó.

FIRA D’ALCÚDIA I FESTA DES BOTIFARRÓ

El primer cap de setmana d’octubre Alcúdia celebra la Fira, una mostra de l’agricultura, l’artesania, la indústria i el comerç. El dissabte de la Fira surt al carrer l’Estol del Rei en Jaume, una colla de caparrots que representen personatges de la tradició històrica de Mallorca. La nit del dissabte hi ha la gran Ballada Popular. A Sant Joan celebren la festa des Botifarró.

20/ REVETLLA DE LES VERGES

Festa de Santa Úrsula i les 11.000 verges. A tots els pobles i viles de Mallorca es canten cançons a les al·lotes i es mengen bunyols.


NOVEMBRE

TERCER DIJOUS/DIJOUS BO A INCA

El tercer dijous de novembre, després de la festa de Santa Maria la Major, Inca celebra el Dijous Bo, una de les fires més importants de tot Mallorca, amb una elevada participació de gent: concursos literaris i de bestiar, recitals musicals i festes esportives, exposicions. La veu popular diu que Inca, aquest dia, és la capital de Mallorca.  

DESEMBRE

PRIMER DIUMENGE/FIRA DE SA PERDIU A MONTUÏRI

La fira és molt completa i de gran afluència de públic. S’exposen productes de Montuïri; perdius a l’Escenari (concurs de perdiu per caçar amb reclam) i també tot tipus de bestiar.

26/ SANT ESTEVE/SEGONA FESTA

A Catalunya i a Mallorca celebren la segona festa de Nadal, Sant Esteve, el primer màrtir. També és costum fer taulada per dinar.

31/ FESTA DE L’ESTENDARD

Palma commemora, amb la Festa de l’Estendard, l’entrada de les tropes del rei en Jaume I a la ciutat l’any 1229. El batle i els regidors col·loquen l’estendard reial a la plaça de Cort i es celebra un ofici solemne. Acompanyen les autoritats, cavallets i cossiers. Després de la missa es recita “La Colcada”, un poema costumista de Pere d’Alcàntara Penya que descriu com els padrins commemoraven la victòria del rei en Jaume.