“Els turistes han d’endinsar-se en el nostre paisatge i la nostra gent”. Armengol situa el futur en la qualitat i la innovació. La presidenta del Consell de Mallorca té com sempre un atrafegat matí de feina. Al seu despatx oficial, lluminós i de llargs finestrals,
Francina Armengol (PSOE) confessa tanmateix que avui les reunions tracten sobre temes culturals, sempre més lleugers que la política dura.
Juvenil, sense la tensió que trasllueixen les fotos dels actes oficials, somriu en saber que aquesta entrevista pretén també ser lleugera. La primera pregunta l’agafa per sorpresa.
Si com a presidenta del Consell hagués de donar un missatge de benvinguda als turistes que ens visiten, quin seria?
Bé (somriu), els diria que Mallorca és una terra que gaudeix de meravelles reconegudes mundialment, però també que té una història, una tradició, una cultura i una riquesa patrimonial úniques al món. Els diria que no només es quedin amb les nostres platges, que són fantàstiques, sinó que s’endinsin al nostre paisatge i amb la nostra gent.
Quan la presidenta se’n va de vacances, surt fora o prefereix fer turisme per aquí?
Ambdues coses. Si tinc temps raonable surto fora, però també m’agrada quedar-me a l’Illa. La conec bé, però em continua agradant anar d’excursió i conèixer a fons els 53 municipis.
Per què atreu tant el model de sol i platja?
A qualsevol persona el sol li dóna energia i la platja li relaxa. En una vida tan estressant com l’actual això és una combinació perfecta, una meravella per al cos i la ment. Qualsevol destinació que proporcioni aquesta sensació de relax absolut que és estar tombada al sol i nedant en una aigua transparent tindrà èxit. Això Mallorca l’ofereix i ho ofereix bé.
Entre les alternatives al sol i la platja -senderisme, cicloturisme, nàutica, golf- personalment quin en prefereix?
Totes elles formen un compendi, però m’agrada una que precisament no ha anomenat: l’oferta gastronòmica. A la nostra terra es menja molt bé, es produeixen molt bons vins de qualitat. Anant per moltes zones d’Espanya i d’altres països t’adones que a Mallorca no aprofitem la nostra cuina, la nostra dieta mediterrània. Els nostres productes són de primer nivell internacional.
Parlant de gastronomia, quin plat de la nostra cuina recomanaria a un turista perquè se n’anés de l’Illa amb bon gust?
N’hi ha molts, però li aconsellaria que no es fos sense provar el frit i les sopes.
Quin és el futur del turisme a Mallorca?
El model de sol i platja no s’esgotarà perquè la gent sempre el demandarà i l’Illa és una destinació segura i de qualitat. Però hem d’innovar i en això feim feina les institucions i els hotelers. En empreses online tenim el millor a nivell internacional, i potser el futur estigui en canviar la forma de vendre el producte.
Un establiment de Mallorca regala llits a 7 euros per persona i a nit. És una bona estratègia?
Evidentment, no. Sempre dic que Mallorca és una meravella i les meravelles tenen preu, i aquest ha d’estar a l’altura del que estem oferint. Confio que aquesta oferta no duri i que sens dubte no es generalitzi.
Per acabar, quin lloc de Mallorca elegiria per desconnectar?
A on acostumo a passar l’estiu, Aucanada (Alcúdia).
25 Mar de 2009