embutidos-matas-parada-obligada-en-Mallorca

A les onze encara falta mitja hora perquè arribin els autobusos, però en Embotits Matas hi ultimen els detalls. El menjador per 157 comensals està convenientment preparat i ambientat: cortines de roba de Llengo, antigues eines de la pagesia en les parets i les taules preparades per degustar el ventall de productes típics que faran les delícies de paladars procedents de països on, si alguna vegada han sentit parlar de la sobrassada o el camaiot, probablement és perquè els han provat a l’empresa de Maria de la Salut.

embutidos-matas-parada-obligada-en-Mallorca-autobuses

Els autobusos no es retarden. Si no apareixen a una hora prefixada al minut és perquè arriben del mercat de Sineu, on els turistes tenen molt a veure. Finalment, diversos autobusos blaus de l’operador turístic que somriu fan la seva aparició. Baixen ordenadament els grups d’alemanys. Són alemanys, però podrien ser anglesos. O russos, mercat que despunta com extraordinari consumidor. Sota la mirada del guia, els alemanys entren a l’edifici i fan cua davant un gran bufet on dos enormes sobrassades vermelles presideixen un assortiment de llonganisses, formatge, camaiot i botifarrons, grans quantitats de pa, tomàtigues i olis, amb sal, pebre i safrà al gust. Tot de primera qualitat i, en el cas dels embotits, elaborats amb patent pròpia i sense la sang de l’animal.

embutidos-matas-parada-obligada-en-Mallorca-filaLa cua avança sense llargues esperes. Els turistes, ben proveïts, passen al menjador, on se’ls complimenta amb un xupito d’un líquid fosc que resulta ser Mescladís de matances, elaborat per Embotits Matas. Un altre dia serà Licor d’Ensaïmada, o d’Herbes. Però el d’avui es tracta del licor vigorós, fet de palo i anís, que acostumen a beure els “matancers” per entrar en calor i escometre en millors condicions la seva dura tasca. A partir d’aquí, els turistes mengen i beuen en un ambient que convida a la relaxació. La sobretaula pot prolongar més d’una hora si es tracta de sobris alemanys, i fins a tres en el cas de russos, que acaben sentint-se com a ca seva a les instal·lacions de l’empresa de Maria de la Salut.

embutidos-matas-parada-obligada-en-Mallorca-3

No hi ha dubte que Embotits Matas va donar en el clau quan fa tres anys va decidir estendre les seves degustacions al turisme estranger. De gener a juny ha rebut 4.919 turistes estrangers, un miler més que en el mateix període de 2013. Aquest estiu rep també a turistes polonesos.
Arriba el moment d’aixecar-se, fer un curt passeig fins la botiga, on si ho desitgen poden fer provisió de productes, i tornar a l’autobús. Mallorca és rica en enclavaments paradisíacs i l’espectacle ha de continuar. On es dirigeixen ara? Sens dubte, a un dels millors llocs per fer la digestió: les daurades platges de Formentor.

embutidos-matas-parada-obligada-en-Mallorca-1

+Info: Embotits artesanals Matas, Mallorca: www.embutidosmatas.com